Written by Darrel Ronald

MVRDV’s Sky Village – Winning Skyscraper Competition Entry – Updated

MVRDV’s Sky Village – Winning Skyscraper Competition Entry by Darrel Ronald

MVRDV / ADEPT Architects design for mix-use high-rise ‘Sky Village’ for Copenhagen

MVRDV and co-architect ADEPT have just released images of their winning entry for the Rødovre Skyscraper Competition in Denmark. The tower reaches to 116m and is a mixed-use programme of appartments, hotel, retail and offices. We are aiming for more images very soon.

MVRDV / ADEPT Architects design for mix-use high-rise ‘Sky Village’ for Copenhagen

(Rødovre – Copenhagen, November 3rd, 2008) The municipality of Rødovre, an independent municipality of Copenhagen, Denmark, announced today MVRDV and co-architect ADEPT winner of the design competition of the Rødovre Skyscraper. The 116 meter tall tower accommodates apartments, a hotel, retail and offices. A public park and a plaza are also part of the privately funded scheme.

The new skyscraper with a total surface of 21,688 m2 will be located at Roskildevej, a major artery East of the centre of Copenhagen. It is after the Frøsilos MVRDV’s second project in Copenhagen. The skyscraper’s shape reflects Copenhagen’s historical spire and present day high-rise blending in the skyline of the city, it further combines the two distinctive typologies of Rødovre, the single family home and the skyscraper in a vertical village. Consideration of these local characteristics leads to Copenhagen’s first contemporary high-rise.

Responding to unstable markets the design is based on a flexible grid, allowing alteration of the program by re-designating units. These ‘pixels’ are each 60m2 square and arranged around the central core of the building, which for flexibility consists of three bundled cores allowing separate access to the different program segments.

On the lower floors the volume is slim to create space for the surrounding public plaza with retail and restaurants; the lower part of the high rise consists of offices, the middle part leans north in order to create a variety of sky gardens that are terraced along the south side. This creates a stacked neighbourhood, a Sky Village. From this south orientation the apartments are benefitting. The top of the building will be occupied by a hotel enjoying the view towards Copenhagen city centre. The constellation of the pixels allows flexibility in function; the building can be transformed by market forces, however at this moment it is foreseen to include 970m2 retail, 15,800m2 offices, 3,650m2 housing and 2,000m2 hotel and a basement of 13,600m2 containing parking and storage.

Flexibility for adaptation is one of the best sustainable characteristics of a building. Besides this the Sky Village will also integrate the latest technologies according to the progressive Danish environmental standards. Furthermore the plans include a greywater circuit, the use of 40% recycled concrete in the foundation and a variety of energy producing devices on the façade.

A public park adjacent to the Sky Village is part of the project and will be refurbished with additional vegetation and the construction of a ‘superbench’, a meandering public path and bench. A playground, picnic area and exercise areas for elderly citizens are also part of the plan.

Lead architect MVRDV and co-architect ADEPT Architects won the competition from BIG, Behnisch and MAD. Winy Maas and Jacob van Rijs present the plan today in Copenhagen together with Anders Lonka and Martin Krogh from local office Adept Architects, Dutch engineering firm ABT and Søren Jenssen act as consultants for the project. Earlier MVRDV realised the Frøsilos / Gemini Residence in the port of Copenhagen: a residential project marking a new way in refurbishment of old silo’s which was highly acclaimed and received international awards.

MVRDV / ADEPT Architects; Stacking Diagram

MVRDV / ADEPT Architects; Light, Views and Terraces Diagram

MVRDV / ADEPT Architects; Organization Diagram

MVRDV / ADEPT Architects; Programme Flexibility Diagram

MVRDV / ADEPT Architects; Terrace View

MVRDV / ADEPT Architects; Street View at Night

MVRDV / ADEPT Architects; Site Plan

MVRDV / ADEPT Architects; Level 5 Plan

MVRDV / ADEPT Architects; Level 10 Plan

MVRDV / ADEPT Architects; Level 15 Plan

MVRDV / ADEPT Architects; Level 19 Plan

MVRDV / ADEPT Architects; Model Detail; Model by Made By Mistake

  Comments ( 18 )

  1. I think it’s interesting since I am also puzzled in designing a building beeing cost effective and at the same time not anti-human, if you understand. I would see a problem that still this thin green terraces will have a very artificial feeling. The human mind knows and sees that it is detached from the ground and in the air and this trees and grass comes a bit funny.

  2. And I forgot to mention another thing: Only from combining apartment blocks vertically you don’t get a “vertical village” or a “vertical street” etc. A village and a street are more than just an accumulation of “pixels” and e.g. a common horizontal level is one important thing of it. And your building is not creating such situations as for example inner courtyards etc., so actually every apartment will be as lonely and unnconnected to the community as most other skyscrapers, only that they can see some other apartments from their balcony, but that is not a village.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *